Jugoslavija kao dovršena država - Gorislav Papić

Jedan od poslednjih eksera u kovčeg SFRJ zakucan je 25. juna 1991. kada su Slovenija i Hrvatska proglasile nezavisnost.  Sa distance od 20 godina pokušaćemo da sagledamo ko je zakucao taj ekser, zbog čega i kad je, uopšte počeo da se pravi jugoslovenski kovčeg.

Od početka tog divnog (ne)prijateljstva zvanog Jugoslavija do Jugosfere: zašto su Srbi, Hrvati i Slovenci bili drugačiji u odnosu na Bavarce, Švabe i Pruse, zašto je Druga Jugoslavija bila svetsko čudo i kad je, tako čudesna počela da odumire?  Kako su osamdesete donele slobodu ali i crnu slutnju, kako smo od revolucija sa ukusom jogurta stigli do onih sa ukusom krvi i šta bi bilo da je bilo drugačije?

O ovome kao i tome da smo raskrstili sa Jugoslavijom ili još uvek živimo u njoj, samo se drugačije zove, za Oko specijal 'Jugoslavija kao dovršena država' govore: glavni urednik 'Vremena' Dragoljub Žarković, pozorišni reditelj Ljubiša Ristić, osnivač splitskog 'Feral Tribjuna' Predrag Lucić, dramski pisac Radoslav Pavlović, vojnopolitički komentator 'Politike' Miroslav Lazanski i bosanski književnik Muharem Bazdulj.